Hiv in het kort

Wereldwijd hebben 36,7 miljoen mensen hiv. Bijna de helft daarvan, 15,6 miljoen mensen, hebben geen toegang tot medicijnen om het virus te bestrijden. Het aantal nieuwe hiv-infecties daalt de laatste jaren, maar volgens het Aidsfonds niet snel genoeg. Elke minuut raken nog drie mensen geïnfecteerd. Vorig jaar waren dat 1,8 miljoen mensen! Wat is het verschil tussen aids en hiv?


Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Het virus breekt je immuunsysteem af. Door medicijnen te slikken, kan je die afbraak tegengaan of remmen. Als je dat niet doet, wordt je immuunsysteem verder afgebroken. Op het moment dat het lichaam infecties niet meer kan overwinnen, omdat het immuunsysteem te ver is afgebroken waardoor je ziek wordt, spreekt men van aids. Mensen met aids kunnen uiteindelijk overlijden aan relatief simpele infecties. Hoe gaat het met de bestrijding van het virus?


In Nederland is er sinds de epidemie in de jaren 80 veel vooruitgang geboekt. Hiv hoeft al lang niet meer levensbedreigend te zijn. De gezondheid van mensen met hiv is enorm verbeterd, ook al lopen zij een groter risico op hart-en-vaatziektes, sommige vormen van kanker, osteoporose en aandoeningen van de lever, nieren en hersenen. Hoe is de levensverwachting van mensen met hiv?


Ondanks het verhoogde risico is de levensverwachting van mensen met hiv in Nederland vergelijkbaar met de rest van de bevolking.

Niet Meetbaar = Niet Overdraagbaar

Inmiddels is het zelfs zo dat een persoon met hiv, die (succesvol) wordt behandeld en bij wie het virus langer dan zes maanden niet meetbaar aanwezig is, het virus niet kan overdragen. Je vindt hierover meer informatie op de website van de Hiv Vereniging.